FOLKLORNA SKUPINA

Folklorna skupina Kulturnega društva Rak, edinstvena skupina na območju Notranjske regije, pripravlja predstavitev plesov posameznih regij, ki jih združujejo v splete ter predstavljajo z ustrezno zgodovinsko umestitvijo. Člani izvajajo tudi raziskovalne tabore, kjer med starejšimi občani Notranjske poskušajo izbrskati čimveč informacij, ki jih bodo nato s strokovnjaki s področij folkloristike in etnografije lahko obelali in predstavili širši javnosti.

Javnosti se je folklorna skupina KD Rak najprej predstavila s spletom notranjskih plesov. Ednistvena vrlina tega spleta je, da ga predstavlja skupina, ki dejansko prihaja z Notranjske, kar je bilo prej nemogoče, ker folklore v naših krajih ni bilo zaslediti več kot 80 let. Po uspešni izvedbi spleta notranjskih plesov v letu 2002 se folklorna skupina preizkuša tudi v iskanju izvirnih podatkov, ki bi popestrili in nadgradili njihovo dosedanjo dejavnost.

Pobudo za tovrstno predstavitev je dala strokovna vodja skupine, ga. Mojca Lepej, ki na Primorskem že vrsto let vodi različne folklorne skupine. Skupina združuje člane različnih generacij in ekonomskih statusov ter s tem skrbi za socialno kohezijo lokalne ter širše skupnosti. Projekti pa niso omejeni samo na premierno predstavitev, temveč se skupina z njimi predstavlja širši slovenski javnosti skozi načrtovana gostovanja, s čimer projekti presegajo izključno lokalne interese in dobivajo razsežnejšo dimenzijo, načrtujemo pa tudi sodelovanje na tekmovanjih in revijah po Sloveniji in tujini. Spleti so v osnovi namenjeni ohranjanju slovenskih običajev, šeg, predvsem pa notranjske narodne noše, ki je slovenski javnosti domala neznana. Ustvarjalci upajo, da bo njihovo delovanje širši javnosti omogočilo vpogled v nekdanje delo ter navade naših notranjskih prednikov. Prav tako želijo, da bi bilo vzpodbuda še kakšni drugi skupini navdušencev, ki bi na tem področju delovala z željo po druženju in odkrivanju lastne zgodovine.Urnik:

nedelja 18:00 - 20:00

Kontakt:
mentor sekcije: Vida Žlogar / gsm: 031 637 966 / vida.zlogar@gmail.com
predsednik sekcije: Jure Žlogar / gsm: 041 350 785 / jurezlogar565@gmail.com


Program za leto 2012:
- nastopi na krajevnih in občinskih prireditvah
- območno srečanje folklornih skupin
- mednarodni folklorni festival na Rakeku - občinski praznik in 10.obletnica društva
- udeležba na mednarodnem festivalu v Franciji(Nica)
- udeležba mednarodnega festivala v Karlovcu
- praznik češenj Nova Gorica
- prireditev društva Sever Mašun
- folklorni večer ob 10.obletnici folklorne skupine z gosti na Uncu
- nastopi na povabilo drugih folklornih skupin in Slovenije in tujine